Sidebar

Spalio 12 dieną, 19 val., Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje vyks koncertas, skirtas austrų kompozitoriaus Antono Brucknerio 200-osioms gimimo metinėms paminėti. Šio ypatingo renginio metu skambės vienas sudėtingiausių ir rečiausiai atliekamų A. Brucknerio kūrinių – Mišios f-moll (Messe f-moll), kuris dėl savo gilaus dvasingumo ir emocinio dramatizmo tikrai nepaliks abejingų.

Diriguos garsus norvegų dirigentas Jon Fylling, šiam atlikimui subūręs didžiulį tarptautinį atlikėjų kolektyvą: Norvegų vokalinį ansamblį iš Oslo, kuriam pats ir vadovauja, Vilniaus universiteto mišrų chorą „Pro Musica“ (meno vadovė Rasa Gelgotienė), Budės miesto kamerinį chorą (Norvegija) (vadovas Jan Ivar Vorren ) bei Vilniaus muzikos mėgėjų simfoninį orkestrą (vadovas Tadas Šileika). Kūrinio skambesį padės atskleisti solistai Malgožata Patricija Minkel (sopranas), Skirmantė Vaičiūtė (mecosopranas), Laurynas Viliušis (tenoras) ir Konstantin Toman (bosas).

Unikalus muzikos projektas Europoje

Šis koncertas – dalis muzikinio turo, skirto Antono Brucknerio 200 metų jubiliejui pažymėti. Turas vyksta net trijose Europos valstybėse – Belgijoje, Lietuvoje ir Norvegijoje. Mišios f-moll rugsėjo 28 d. jau skambėjo Belgijos sostinėje Briuselyje. Toliau tarptautinis koncertų ciklas tęsis Norvegijoje, Budės mieste. Kiekvienoje šalyje su skirtingais orkestrais ir solistais vykstantis projektas suburia įvairių tautų muzikos mylėtojus kartu paminėti šio didžio kompozitoriaus sukaktį ir įprasminti jo nuostabų muzikinį palikimą.

Norvegų dirigentas Jon Fylling dalijasi savo jauduliu dėl šio projekto: „Kai man buvo 13 metų, atradau A. Brucknerio kūrybą ir pažadėjau sau kada nors atlikti jo „Messe f-moll“. Šios mišios – tai ne tik didingas kūrinys, bet ir asmeninis kompozitoriaus dvasinis liudijimas. Labai džiaugiuosi galėdamas pristatyti šį kūrinį Vilniaus publikai kartu su talentingais muzikantais ir chorais.“

Artėjant kompozitoriaus jubiliejui norvegų dirigentas prisiminė savo seną svajonę atlikti A. Brucknerio Mišias f-moll. Tuomet prie jo prisijungė projekto vadovė Violina Medonytė ir VU choro „Pro musica“ vadovė Rasa Gelgotienė bei kiti atlikėjai.

„Sulaukę šio norvegų pasiūlymo, tikrai nesitikėjome, kad susidursime su pačiu sunkiausiu kūriniu, kokį iki šiol esame dainavę – o juk „Pro musica“ biografijoje daugybė stambios formos kūrinių, tokių kaip Verdi „Requiem“, Bethoveno IX simfonija, Mahleris, Glassas“, – pasakojo VU chorų vadovė R. Gelgotienė.

„Gal todėl šios Brucknerio mišios taip retai ir atliekamos? Chorui tenka daugiau nei valanda ištisinio dainavimo, solistų epizodai trumpučiai, įpinti į bendrą tėkmę, daugybė aukštos tesitūros vietų, sudėtingi polifoniniai epizodai, orkestras nedubliuoja choro, o pina savo muzikinį audinį. Didžiulis krūvis balsams, tikras choro ištvermės ir dėmesingumo išbandymas. Tačiau rezultatas, žinoma, įspūdingas. Nepaprastai stipri muzika“, – pabrėžė chorvedė R. Gelgotienė.

Antonas Bruckneris – muzikos grožio ir dvasingumo simbolis

A. Brucknerio Mišios f-moll sukurtos 1868 m. Lince, prieš kompozitoriui persikeliant gyventi į Vieną, laikomos XIX a. bažnytinės muzikos šedevru. Šešių dalių kūrinys (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei) perteikia tiek dvasinį kompozitoriaus minčių gilumą, tiek jam būdingas dramatiškas ir simfonines linijas.

Įdomu paminėti, kad kompozitoriaus amžininkas, dirigentas Johannas von Herbeckas, dirigavęs šį kūrinį teigė, kad mišių tiesiog „neįmanoma padainuoti“, esą tokios jos sudėtingos.

Šio kūrinio atlikimas Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje taps muzikiniu įvykiu, pakviesiančiu pažinti šio genialaus austrų kompozitoriaus kūrybą. Gyvai atliktas kūrinys nepalieka abejingų – jis tiesiog užburia savo grožiu ir paliečia pačias sielos gelmes.

Vilniuje koncertą rengia VU kultūros centras.

Koncertas mokamas, bilietus platina kakava.lt

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos