Sidebar

Šimtmetį mininti Lietuvos dainų šventė „Kad giria žaliuotų“ sujungė tūkstančius žmonių iš viso pasaulio, tarp kurių ir Vilniaus universiteto (VU) meno kolektyvai turėję progą pasidalinti stipria ir gyvybinga tautine dvasia.

Šimtmečio dainų šventės renginių metu vyko intensyvios repeticijos ir buvo jaučiamas stiprus entuziazmas tarp Vilniaus universiteto (VU) chorų, ansamblių ir orkestrų narių.

449935344_18232785835284907_3529880919735305546_n.jpgMeno kolektyvų „Gaudeamus“ ir „Pro Musica“ chormeisteris Ignas Garla minėjo, kad nuotaika šiais metais buvo ypatinga, nes švenčiamas šios šventės šimtmetis. Ruoštis buvo pradėta iš anksto, repertuaras buvo puikiai parinktas, o dalyviai, kaip niekad iki šiol, buvo gerai išmokę savo kūrinius.

Šių metų Dainų šventė ne tik subūrė didžiulį skaičių dalyvių, bet ir sulaukė ypatingo susidomėjimo iš viso pasaulio. Ignas pasakoja, kad šventėje dalyvavo net 12 000 dainuojančių žmonių. Išaugo ir VU chorų narių skaičius – kai kurie net sugrįžo iš užsienio vien tam, kad kartu su kolegomis dalyvautų šioje įsimintinoje šventėje. Tai rodo, kokia svarbi ši šventė yra tiek Lietuvai, tiek jos diasporai. Chorų nariai, mokęsi ir gyvenę užsienyje, ruošėsi savarankiškai, grįžo ir prisijungė prie kolegų šios savaitės pasirodymams.

„Dalyvių entuziazmas buvo neapsakomas“, – tvirtino chormeisteris I. Garla, nepraleidęs nė vienos Dainų šventės nuo 1994 m. Choristai ne tik atkakliai ruošėsi, bet ir jautė ypatingą pasididžiavimą bei atsakomybę. Jų gretose netrūko užsieniečių, prisijungusių prie VU chorų. Pavyzdžiui, vokietis, studijavęs VU ir dainavęs praėjusį sezoną, specialiai atvyko į Lietuvą, kad galėtų dalyvauti šioje iškilmingoje šventėje. Dalyviai užsieniečiai ne tik parodė savo atsidavimą chorui, bet ir suteikė renginiui tarptautiškumo dvasios.

Pagrindinis pasirodymas vyko liepos 6 d., kai VU chorai kartu su kitais chorais bei ansambliais giedojo Tautišką giesmę, kuri buvo transliuojama visam pasauliui. Tai buvo kertinis šventės momentas – visi lietuviai, kad ir kur jie būtų, galėjo susivienyti giedodami himną. Vėliau buvo atliekama daugiau nei trijų valandų muzikinė programa, kuri tapo įsimintinu ir iškilmingu reginiu, atspindinčiu šimtmečio dvasią ir Lietuvos chorų ir ansamblių tradicijų stiprybę. 


S.jpgNors Šimtmečio dainų šventės savaitė, jos šurmulys ir pasirodymai jau praėjo, tačiau VU bendruomenės nariai, dalyvavę šiame įspūdingame renginyje, vis dar gyvena pakiliomis šventinėmis emocijomis.

Irina Bukina, VU pučiamųjų orkestro „Oktava“ fleitininkė, viena iš Šimtmečio dainų šventės dalyvių, dalijasi mintimis apie šią ypatingą savaitę, kuri simbolizuoja ne tik Lietuvos tautinę muziką, bet ir žmonių vienybę bei kultūros svarbą mūsų gyvenime.

„Dainų šventė – tai mūsų tautos identiteto išraiška, jungianti kultūrą, muziką, tradicijas ir istoriją. Visi šie dalykai man labai svarbūs ir labai didžiuojuosi galėdama joje dalyvauti – jau ne pirmą kartą ir, tikiuosi, ne paskutinį“, – sako Irina.

Irinai ši šventė – ne tik muzikinis renginys, bet ir galimybė sustiprinti vidinius kolektyvo ryšius, pajusti vienybę su kitais dalyviais ir su visa Lietuva. Glaudus ryšys ir vienybė itin svarbūs orkestro „Oktava“ kolektyvui, gyvuojančiam jau daugiau nei 70 metų.

Šių metų Dainų šventė Irinai ypatinga dėl kelių priežasčių. „Ši šventė surengta sudėtingu metu, kai vyksta karas Ukrainoje ir tvyro įtampa dėl nuolatinės grėsmės iš rytų. Manau, kad tokiomis aplinkybėmis Dainų šventės labai suvienija žmones, leidžia pamatyti, kad nesame vieni, kad galime pasitikėti vienas kitu.“ Be to, šių metų Dainų šventės tema atsskleidžia tvarumo ir aplinkos išsaugojimo svarbą. „Lietuva turi nuostabią gamtą, nuostabias girias, tad labai gražu, kad dainomis ir muzika bandoma prisidėti prie jų išsaugojimo“, – pabrėžia orkestro „Oktava“ fleitininkė.

Tarp šventės renginių Irina ypač išskiria koncertą „Vario audra“: „Jis, mano nuomone, per mažai įvertintas tarp pagrindinių Dainų šventės dienų. Tai labai įspūdingas renginys, ir tikiuosi, kad ateityje pritrauks daugiau žmonių, taip pat ir kitus orkestrus, kurie groja labai įvairaus žanro kūrinius. Tai populiarina pučiamųjų muziką.“ Fleitininkė didžiuojasi „Oktavos“ orkestru ir mano, kad jis yra vertas didžiulės pagarbos ir pripažinimo.

Irina turi nemažą dainų švenčių patirties bagažą. Ji dalyvavo 2018 m. Dainų šventėje „Vardan tos“, 2016 m. Moksleivių dainų šventėje, 2014 m. savanoriavo Nacionalinėje dainų šventėje „Čia mano namai“ ir grojo Studentų dainų šventėse „Gaudeamus“ Vilniuje 2022 m. ir Tartu (Estija) 2018 m.

 

Galerija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos