Sidebar

2023 metų balandį Vilniaus universiteto (VU) Kultūros centro inicijuotas Arqus aljanso kultūros bendruomenių tinklas įgyvendino aktyvų ir intensyvų pirmąjį savo sezoną! Tai buvo prasmingų ryšių mezgimo ir pamatų būsimiems kūrybiniams projektams kūrimo metai.

Arqus kultūros bendruomenių tinklas (angl. Communities of Practice - Cultural Communities Network arba CoP) –  siekia suburti Arqus aljanso kultūrinę bendruomenę (orientuota į kultūros ir meno centrus) į ilgalaikį ir tvarų partnerių tinklą, palaikyti bendruomenės ryšius ir siekti glaudesnio tarpinstitucinio bendradarbiavimo. Šio CoP iniciatorių tikslas – susipažinti su universitetuose vykdoma kultūrine ir menine veikla bei darbo specifika, dalintis ir keistis gerąja patirtimi, mokytis vieniems iš kitų, sukurti erdvę ir galimybę idėjų mainams, bendrai plėtoti ir įgyvendinti tarptautines kultūros iniciatyvas, renginius ir projektus.

Arqus kultūros bendruomenių tinklas buvo inicijuotas VU Kultūros centro projektų vadovės Sonatos Adomaitienės ir šiuo metu jungia 5 universitetus:

CoP veikla

Granada_VU_Culture_Centre_team_and_Inma_Yuste.jpg

Po sėkmingų abipusių mainų partnerių universitete Lyon 1 (Prancūzija) Mission Culture 2023 m. rudenį (daugiau skaitykite čia), 2023 m. lapkritį prie šios CoP prisijungė naujas partneris – Granados universitetas (UGR) ir jo Šiuolaikinės kultūros centras La Madraza. 2024 m. kovo mėnesį S. Adomaitienė kartu su VU Kultūros centro vadove Ginte Jokubaitiene ir komunikacijos specialiste Irina Bukina lankėsi Granados universitete ir jo Arqus aljanso skyriuje bei La Madrazoje.

Vizito metu VU Kultūros centro komanda susitiko ir CoP iniciatyvą pristatė Granados universiteto Arqus atstovei Inmai Yustei Martínez. I. Y. Martínez pasidalino savo įžvalgomis apie galimybes plėsti šio tinklo praktiką, išreiškė palaikymą projektui ir paragino Lietuvos komandą toliau plėtoti tinklą.

Kalbant apie La Madraza – UGR Šiuolaikinės kultūros centrą – jis yra universiteto kultūros programavimo etaloninis centras, apimantis įvairią veiklą, susijusią su menine, muzikine, scenine ir kinematografine praktika, taip pat humanitariniais, socialiniais ir teisės, eksperimentiniais, aplinkos ir technologijų mokslais. La Madraza direktorės pavaduotoja Marina Hervás svetingai priėmė VU Kultūros centro komandą, pristatė Granados kultūros centrą, jo patalpas ir veiklas, suorganizavo susitikimą su Informavimo, paveldo ir institucinių ryšių prorektore Margarita Sánchez Romero bei pakvietė į Granados universiteto kamerinio orkestro koncertą.

Tuo pačiu metu kaip ir lietuvių vizitas, La Madrazoje vyko 21-asis Tarptautinis Granados universiteto teatro festivalis. Festivalyje dalyvavo ir VU Kinetinio teatro trupė (rež. Andrius Pulkauninkas), kuri pristatė savo 2023 m. spektaklį „Starting Point“, o taip pat įvyko diskusija su scenos menų koordinatorium Mario de la Torre, kuris pasiūlė iniciatyvą suburti Arqus universitetinių teatrų tinklą.

S. Adomaitienė apie vizitą UGR pasakoja: „La Madraza kultūros centras mums yra labai vertingas partneris, turintis patirties inicijuojant, plėtojant, įgyvendinant, organizuojant įvairias kultūrines ir meno veiklas universitete. Susitikimų metu aptarėme individualų požiūrį į kultūros ir meno populiarinimą abiejuose universitetuose, apie mūsų tradicijas, kultūrinės veiklos pasiūlymus studentams, bendruomenei ir miesto gyventojams. Visa tai lėmė labai naudingą Vilniaus ir Granados universitetų palyginimą ir idėjų bendram darbui ateityje aptarimą.“

Šių metų balandžio 8–9 dienomis, S. Adomaitienė dalyvavo Vroclavo universitete (Lenkija) vykusiame „Arqus Communities of Practice Board & COPs Leaders“ susitikime, kuriame išsamiai pristatė CoPArqus kultūros bendruomenių tinklo veiklą (anglų kalba daugiau skaitykite čia). Vroclave vykusiame susitikime Arqus atstovai pakvietė CoP narius vizualizuotai pateikti savo vykdomos veiklos įvairovę Arqus aljanso kasmetinėje konferencijoje, kurioje CoP veiklos bus pristatomos parodoje. Šiais metais metinė Arqus Europos universitetų aljanso konferencija „Universitetų sujungimas, sprendžiant iššūkius“ vyks 2024 m. liepos 2–4 d. Bragoje (Portugalija) ir ją organizuoja kitas aljanso narys – Minho universitetas. Joje bus siekiama skatinti dialogą ir bendradarbiavimą Arqus aljanso bendruomenėje

Tinklo ateitis

2023-2024 metų sezonas buvo labai aktyvus – užsimezgė naujos pažintys bei draugystės, atsirado nauja terpė tarptautiniam bendradarbiavimui bei idėjos kultūriniams projektams. Šiandien šiame CoP yra 5 nariai, tačiau visai neseniai Virtualusis Lusofonijos muziejus, Minjo universiteto kultūros padalinys, išreiškė norą prisijungti, kas labai džiugina ir labai tikimės, kad ateityje prisijungs ir daugiau Arqus aljanso universitetų. 

Ateinantį sezoną tinko nariai planuoja tolimesnius bendrus susitikimus bei susitikimus su kitų universitetų atstovais. 

Galerija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos